Kipi kasza

Wraz z nadejściem wiosny – 22 marca – Dom Dziennego Pobytu „Senior” zorganizował konkurs kulinarny  pod hasłem „Kipi kasza”. Wśród uczestników nie zabrakło przedstawicieli miejscowych Warsztatów Terapii Zajęciowej: „Przytulisko”, „Kameleon”, „Akademia Życia” oraz CPiP „Mariamed”, Stowarzyszenia Seniorów „Trzeci Wiek” oraz DPS „Magnolia” z Głogowa. Wśród rywalizujących o palmę pierwszeństwa nie zabrakło też reprezentantów gospodarzy.

Celem konkursu było propagowanie wiedzy o zdrowym żywieniu, wymiana doświadczeń kulinarnych, a także integracja  seniorów i osób niepełnosprawnych.

Do rywalizacji wystawiono 12 potraw inspirowanych kaszą. Na stole konkursowym pojawiły się  desery, sałatki, kotleciki, babeczki, itd., a wszystko na bazie różnego rodzaju kasz . Nie trudno więc domyślić się, że jury miało nie lada trudne zadanie.

– Zgodnie z regulaminem konkursu oceniałyśmy walory smakowe potraw i ich doznania wizualne. Nie miałyśmy łatwego zadania, ale na szczęście po konstruktywnej dyskusji doprowadziłyśmy do ogłoszenia wyników – powiedziała Elżbieta Zegadło, przewodnicząca jury konkursu.

  1. Sebastian Fediów – WZT „Kameleon”
  2. Monika Starzyńska – WZT „Kameleon”
  3. Małgorzata Nowakowska – WZT „Przytulisko”
  4. Teresa Słota – CPiP „Mariamed”
  5. Elżbieta Siedziukiewicz – DDP „Senior”

Wyróżnienie jury przyznało Witoldowi Zapotocznemu z DPS „Magnolia” z  Głogowa.

W przerwie obrad jury, uczestnicy konkursu oraz publiczność mogła wysłuchać pogadanki na temat segregacji śmieci przygotowanej przez pracowników Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji. Chętni uczestniczyli też w  konkursie
(z nagrodami!) z wiedzy o sortowaniu odpadów.

Podsumowując konkurs kulinarny  można śmiało  potwierdzić  starą prawdę zawartą
w znanym wierszyku:

Kipi kasza, kipi groch.

Lepsza kasza, niż ten groch.

Bo po grochu brzuszek boli,

a po kaszy się zagoi.

Andrzej Lech